Monarkiets historie er en guldgrube af dramatisk dansk historie, med blodige kampe, epidemier, højforræderi, intriger og konspirationer, men også kærlighed. Mød 40 konger og dronninger i Danmarks kongelige gravkirke, hør dragen skrige, dyk ned i mørke krypter og find fred under de høje hvælvinger. Domkirkens arkitektur er en rejse gennem tiden, og dette har ført den på UNESCOs verdensarvsliste. Kridtmalerier, kongelige grave, kunst og arkitektur fortæller kongernes, kirkens og Danmarks historie.
Tag færgen til Roskilde Domkirke og få rabat
Din rabat
Besøg Roskilde Domkirke, der med sine spir stræber mod himlen og bærer historien om arkitekturens udvikling og kongers liv og død. Kirken har i 1000 år haft en betydningsfuld plads både i landskabet og i Danmarks historie, først som hovedkirke i Danmarks mægtigste bispesæde, derefter som kongelig gravkirke. Få 28,5% rabat på indgangen, når du rejser med os!
Få 28,5% rabat på indgangen mod fremvisning af gyldig færgebillet købt hos os. Rabatten gælder for antallet af personer på billetten, dog maksimalt 5 personer pr. billet. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter.
Kongelige grave og verdensarv
Udforsk domkirken
Roskilde Domkirke var, og er stadigvæk, et af de vigtigste monumenter i Danmark. Domkirken er den første gotiske teglkatedral i Skandinavien, og du kan opleve udviklingen af europæisk arkitektur over 800 år - på ét sted. Udover det har den 1.000 års historie bag sig, og 40 danske konger og dronninger er begravet i kirkens kapeller og krypter. Det er også i Roskilde Domkirke, at Helhesten spøger, den grønne drage udstøder sit dødsskrig, og hvor djævlen Tutivillus holder øje med, om du er sent på den.
Domkirke-museet
Se en præcis kopi af Margaret I's guldkjoler i katedralens samling, eller se, hvordan katedralen har udviklet sig siden 1100-tallet.
Samlingen kan findes i galleriet på første sal. Museet er åbent i hele kirkens normale åbningstider. Du kan komme op til lægterne fra Dronningens trappe på sydsiden af kirken. Fra galleriet kan du også se hele kirkerummet ovenfra og opleve Absalonbuen, som forbinder Domkirken med den gule herregård.
Samlingen fører dig gennem katedralens lange historie. Her kan du læse om, hvordan den katolske kirke var organiseret, og hvordan kirkebygningen har udviklet sig. Her findes også de små rester af kirkens unikke malede glas fra vinduer, der blev ødelagt i en brand i 1441, samt en video, der viser arbejdet med Bjørn Nørgaards gravsten for H.M. Margrethe 2., som er opstillet i Skt. Birgittes kapel.
Arkitektoniskt mesterværk
Domkirken er et af Danmarks absolutte arkitektoniske mesterværker. Roskilde Domkirke er optaget på UNESCOs verdensarvsliste, fordi kirkenes varierede arkitektur fortæller om udviklingen af europæisk arkitektur gennem 800 år og samtidig er et af de tidligste eksempler på en større murstenskirkebygning. Domkirken blev bygget for at lade det guddommelige lys skinne ind og samtidig vise kongernes pragt og magt i det monumentale byggeri, som ikke findes andre steder i verden.
I dag står kirken som et gotisk mesterværk, men mange flere stilarter er kommet til med tiden takket være de bedste danske arkitekter som C.E. Harsdorff, C.F. Hansen og Inger samt Johannes Exner. Roskilde Domkirke, Danmarks mest betydningsfulde kirkebygning, både i en arkitektonisk sammenhæng og som et historisk monument, da kirken afspejler Danmarks historie fra middelalderen til nutiden. Roskilde Domkirke er blevet udnævnt af UNESCO som et verdensarvsted af to årsager, begge baseret på arkitekturen.